Upoznajte se s procesom izrade web stranica!

Izrada Web Stranica ili web dizajn je termin koji koristimo kada želimo opisati cjelokupni proces izrade web stranica, tj. bilo koje dijelove područja koji su uključeni u izradu web stranica.

Znači izrada web stranica obuhvaća cjelokupni konačni izgled web stranice. Web sjedište (web site) se sastoji od mnogobrojnih stranica, koje pomoću raznih web tehnika povezane hipervezama čine jedinstveno sjedište Vaše web stranice na kojoj Vi prezentirane sadržaje, proizvode i usluge koje želite predstaviti posjetiteljima Vaše web stranice.

Postoje dva osnovna aspekta web stranica koja se nalaze na internetu i koji su ujedno najbitniji faktori na internetu, a to su izgled odnosno web dizajn i pozicija u rezultatima pretrage odnosno SERP (Search engine results page)!

Znači prvi dojam koji svaki posjetitelj Vaše web stranice doživi vizualno kada otvori Vašu ili bilo koju drugu web stranicu, a to je vizualni indentitet web stranice koji nam prenosi informacije koje trebaju biti složene na način da najbitnije informacije budu odmah uočljive, a navigacija web stranice mora biti jednostavna i pregledna da se na njoj svaki posjetitelj može jednostavno orijentirati i doći do informacija koje su mu bitne.

Drugi bitan aspekt je onaj koji čine roboti koji pregledavaju web stranice i predstavljaju ih onako kako ih je web dizajner zamislio i želio prezentirati posjetiteljima, a ujedno i pretraživačima koji na osnovi on page optimizacije web stranice odlučuju o njenom prvotnom pozicioniranju u rezultatima pretrage.

Osnovni jezik koji se koristi za prijenos informacija pregledniku tj. kako će biti prezentirati informacije koje je web dizajner koristio prilikom izrade web stranica naziva se HyperText Markup Language (HTML). Ozbiljnija verzija HTML-a koja se također naširoko koristi poznata je kao eXtensible Hypertext Markup Language (XHTML), a kao jedna od najnovijih se koristi HTML5 po čijim pravilima je napravljena i ova web stranica.

izrada web stranica

Korištenjem HTML-a ili XHTML-a, web dizajner može kazati pregledniku kako web stranice treba prikazati u web pregledniku ali s još jednom bitnom komponentom koja određuje izgled web stranice, a to je Cascading Style ili CSS. Pomoću njega web dizajner određuje točan izgled odnosno pozicioniranje elemenata unutar web stranice, tj. dajemo web stranici raspored elemenata onako kako smo ga zamislili i isplanirali!

S tehničkog stajališta izrada web stranica može biti vrlo teška, tako da svaki ozbiljniji pojedinac ili tim koji se bavi izradom web stranica pristupaju ozbiljnoj analizi prije nego što započnu s izradom web stranica.

Za stvoriti web stranicu koja će na svim preglednicima i uređajima biti prikazana isto ili podjednako iziskuje dodatni trud jer svaki web preglednik s manjim odstupanjima prikazuje web stranicu drugačije, u novije vrijeme tu je i stvar prikaza na raznim mobilnim uređajima što iziskuju dodatno prilagođavanje prikaza i izradu responsive web design.

Zato web dizajner mora točno proučiti kako će se web stranica prikazivati na svim relevantnim preglednicima i na svim uređajima za pregledavanje, bilo da je riječ o stolnim računalima, pametnim mobitelima ili tabletima! Standard koji postoji za web preglednike stvoren je od strane World Wide Web Consortium, također poznat kao W3, on bi trebao biti mjerilo kojeg se trebaju pridržavati svi preglednici koji drže do sebe ali naravno kao i u svakom drugom poslu svatko voli malo odstupiti od pravila i postaviti neka svoja koja dodatno otežavaju rad web dizajnerima odnosno samu izradu web stranica.

Osim HTML –a, XHTML-a i CSS-a, web dizajneri koriste niz drugih baza podataka kako bi se omogućilo više dinamike i interaktivnosti na web stranicama. Neki od najpopularnijih jezika za dinamički web dizajn su ASP, PHP, Flash, Javascript i druge aplikacije koje pomažu prilikom izrade interaktivnih web stranica.

Što je Responsive Web Design ili prilagodljivi prikaz web stranice?

Web stranice koje su svojim izgledom prilagođene pametnim telefonima i tabletima danas imaju veliku prednost u odnosu na web stranice koje nisu responsive tj. prilagodljivog prikaza, a kako stvari stoje i tehnologija napreduje uskoro će ta prednost resposive web stranica biti sve veća.


responsive web design


Zanimljivo je napomenuti da statistike koje prate rast pregledavanja putem mobilnih uređaja predviđaju da će u dogledno vrijeme broj pregledavanja odnosno pretraživanja interneta u odnosu na stolna računala prevagnuti u korist mobilnih uređaja, a kako stvari stoje na globalnom internetskom tržištu je taj broj već prešao 70% korisnika, tako da je i sam Google donio smjernice koje web stranicama koje su napravljene na responsive design način, odnosno s prilagodljivim izgledom za sve mobilne uređaje, daje prednost u rezultatima pretrage u odnosu na web stranice koje nisu prilagodljivog izgleda na svim uređajima!

Stoga u potpunosti preporučamo svima koji se odluče na izradu web stranica da to učine na način da njihova web stranica bude web responsive odnosno prilagodljivog prikaza na svim uređajima!

Responsive Web Design je zasigurno revolucija u prilagodljivom prikazu, stoga će posjetitelji s mobilnim uređajima na Vašim responsive web stranicama biti usluženi na dostojan, moderan i efikasan način koji pruža ugodno pregledavanje, skoro kao i na stolnom računalu.

Iako je Responsive Web Design u svijetu prisutan već nekoliko godina, kod nas na žalost ovaj trend još nije u potpunosti uzeo zamah, ali kao i sve tehnološke novosti i ova će se u dogledno vrijeme u potpunosti udomaćiti na našem području, većina "jakih" internetskih web stranica kod nas je već odavno prešla na Responsive Web Design!

Dakle ako želite web stranicu koja će od početka do kraja biti kreirana po Vašim željama i našim preporukama, obratite se sa potpunim povjerenjem, jer usluga koju nudimo je u potpunosti profesionalna i prilagođena Vama i uslugama koje nudite!

Dodatne zanimljivosti i informacije vezane uz izradu web stranica i responsive web design, pročitajte na našem blogu o Izradi Web Stranica i Web Dizajnu.